شرایط تاثیر گزار بر درامد ماینر ها

درامد ماینر

درامد ماینر و انواع ماینر ها

حقیقت این است که ماینینگ به‌معنای زدن یک دستگاه به برق و ثروتمند شدن نیست. درامدماینر ، مانند هر صنعت دیگری، اگر به‌شکل اصولی انجام شود، سودآوری مناسبی دارد، اما از آنجایی که ماینینگ ریسک‌های خاص خودش را دارد، نباید انتظار سود تضمینی داشته باشید. درامد ماینر فقط وقتی ارزش بیت کوین‌های کسب‌شده از مجموع هزینه‌های استخراج بیشتر باشد، این فعالیت سودآور و درآمدزا تلقی می‌شود.

می‌توان ماینینگ را نوعی سرمایه‌گذاری دانست که طبق این قاعده، سودآوری یک ماینر به‌طور مستقیم با زمان بازگشت سرمایه گره خورده است. زمان بازگشت سرمایه به مدت زمانی گفته می‌شود که پول سرمایه‌گذاری‌شده برمی‌گردد و تازه بعد از آن است که می‌توان نام بقیه درآمد حاصله را «سود» نامید. در ادامه از عوامل اصلی تأثیرگذار در سودآوری استخراج بیت کوین نام می‌بریم.

عوامل مؤثر در سودآوری استخراج بیت کوین

عوامل مختلفی تعیین می‌کنند که آیا درامد ماینر یک سرمایه‌گذاری سودآور محسوب می‌شود یا خیر؟ این موارد شامل قدرت دستگاه استخراج و قیمت آن، مصرف انرژی و هزینه‌ برق، سختی استخراج، کارمزد استخر، قیمت بیت کوین و عواملی از این قبیل می‌شود که در ادامه هر کدام را به‌صورت جداگانه بررسی می‌کنیم.

  • قدرت دستگاه استخراج و قیمت آن

در سال‌های اولیه معرفی بیت کوین، این ارز دیجیتال با استفاده از کامپیوترهای شخصی و تنها با CPU یا کارت گرافیک (GPU) استخراج می‌شد. اما با روی کار آمدن تراشه‌های مدار مجتمع برنامه‌پذیر یا همان ای‌سیک (ASIC) که قدرتی چند ده برابر کامپیوترهای معمولی داشتند، امروزه راهی به‌جز خرید دستگاه مخصوص استخراج برای ماینینگ بیت کوین وجود ندارد.

دستگاه‌های استخراج در مدل‌های گوناگون و تحت برندهای خاص تولید می‌شوند. هر دستگاه یک قدرت پردازش خاص دارد که به آن نرخ هش یا هش ریت (hash rate) هم گفته می‌شود. قدرت یک دستگاه همان میزان پردازشی است که می‌تواند انجام دهد.

اگر فاکتور مصرف انرژی و تعرفه برق را در نظر نگیریم، هرچه یک دستگاه استخراج قدرت بیشتری داشته باشد، درامدماینر هم بالاتر است. قدرت دستگاه‌های استخراج را با میزان تولید هش بر ثانیه نمایش می‌دهند. مثال: قدرت پردازش دستگاه استخراج Antminer S۱۷ Pro حدود ۵۳ تراهش برثانیه (TH/S) است.

شرکت‌های تولید‌کننده‌ ماینرهای ای‌سیک، به‌طور مداوم دستگاه‌های جدیدی را با توان پردازشی یا همان نرخ هش بالاتر به بازار عرضه می‌کنند.

درامد ماینر

ورود ماینرهای قوی‌تر به عرصه‌ استخراج بیت کوین سبب ناکارآمدی یا از رده خارج‌شدن دستگاه‌های قدیمی‌تر می‌شود. در نتیجه برای این‌که در گردونه‌ رقاب ماینینگ باقی بمانید و توان رقابت با ماینرهای قدرتمند را داشته باشید، نخست باید دستگاهتان به‌روز و مناسب شرایط موجود باشد. البته اگر هزینه برق شما پایین باشد، با دستگاه‌های بسیار قدیمی‌ هم می‌توان درامد ماینر خوبی را تجربه کرد.

از طرف دیگر، قیمت دستگاه ماینر اگرچه بر روی درآمد تأثیری ندارد، اما یکی دیگر از عواملی است که به‌طور مستقیم روی زمان بازگشت سرمایه اثر می‌گذارد.

 

  • مصرف انرژی و هزینه‌ برق مصرفی

میزان انرژی بسیار زیاد مورد نیاز برای استخراج بیت کوین باعث شده است تا مصرف برقِ یک دستگاه استخراج و همچنین قیمت برق در یک منطقه، تأثیر شدیدی بر سودآوری ماینینگ داشته باشد.

هر دستگاه ماینر مصرف برق متفاوتی دارد. مسلم است هنگام تهیه‌ یا خرید یک دستگاه استخراج باید این مسئله را مد نظر قرار داد، زیرا هزینه‌ برق مصرفی دستگاه ماینر می‌تواند نقش نرخ هش را در سودآوری از بین ببرد و حتی باعث ضرر شود. به‌عنوان نمونه، سودآوری یک دستگاه با قدرت ۱۴ تراهش و مصرف برق ۱,۴۰۰ وات می‌تواند از سودآوری یک دستگاه با ۵۰ تراهش قدرت و مصرف برق ۸,۰۰۰ وات بیشتر باشد.

  • تاثیر قیمت بیت کوین بر درامد ماینر

با توجه به این‌که ماینرها در ازای مشارکت در شبکه و استخراج، پاداش خود را به‌صورت بیت کوین دریافت می‌کنند، قیمت بیت کوین یکی از مهم‌ترین عوامل بر درامد ماینر محسوب می‌شود. ماینرها مجبور هستند برای پرداخت هزینه‌های خود بیت کوین را به ارزهای رایج تبدیل کنند.

بنابراین، برای این‌که فعالیت سودآور باشد و به بیانی ساده دخل و خرجش با هم بخواند، باید قیمت بیت کوین از حد مشخصی بیشتر باشد. در اوایل سال ۲۰۱۹ که قیمت بیت کوین به ۳,۲۰۰ دلار رسید، بسیاری از ماینرها برای جلوگیری از ضرر دستگاه‌های خود را خاموش کردند.

  • کارمزد استخر استخراج

افزایش روزافزون محبوبیت بیت کوین و پیوستن بیش از پیش افراد به خیل ماینرهای این ارز، سبب شده سختی شبکه‌‌ آن چند هزار برابر افزایش یابد و در نتیجه فعالیت انفرادی را برای ماینرها دشوار کند و باعث شود ماینینگِ مستقیم عملاً ناکارآمد و منسوخ شود. امروزه ماینرهای سراسر جهان دیگر خودشان مستقیم بیت کوین استخراج نمی‌کنند، بلکه آنها همگی به یک محل مجازی به‌نام استخر استخراج متصل می‌شوند و برای افزایش شانس استخراج بلاک جدید، توان محاسباتی خود را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند.

در ازای عضویت در این استخرها و استفاده از خدمات آن‌ها باید کارمزد پرداخت کنید. میانگین کارمزد استخرهای استخراج معتبر بین ۲ تا ۴٪ از درآمد حاصل از استخراج است.

  • تاثیر سختی استخراج بر درامد ماینر

به‌دلیل این‌که زمان بلاک بیت کوین ۱۰ دقیقه است، تقریباً هر ده دقیقه بیت کوین‌های جدید تولید می‌شوند و به یک ماینر تعلق می‌گیرند. حالا ممکن است که یک ماینر بسیار قدرتمند بتواند جواب معادله را مثلاً در ۵ دقیقه پیدا کند. این باعث اختلال در کار شبکه و استخراج سریع تمام واحدهای بیت کوین خواهد شد. به همین منظور، چیزی به‌نام سختی شبکه در بیت کوین تعبیه شده است. شبکه به‌طور خودکار نسبت به قدرت پردازش موجود، سختی پیدا کردن پاسخ معادلات را کم و زیاد می‌کند تا ماینرها بتوانند به‌طور میانگین در ده دقیقه به جواب برسند، نه بیشتر نه کمتر. با اضافه شدن قدرت پردازش ماینرها، سختی افزایش می‌یابد و با کم شدن آن، سختی هم کمتر می‌شود. در شبکه بیت کوین، سختی شبکه بعد از هر ۲,۰۱۶ بلاک (تقریباً هر دو هفته یکبار) تنظیم می‌شود.

سختی استخراج بالا در کنار قیمت پایین بیت کوین می‌توانند در پایین آوردن درامد ماینر مکمل یکدیگر باشند. زمانی که ماینرهای قدرتمند وارد شبکه می‌شوند، سختی را بالا برده و ماینرهای دیگر مجبور می‌شوند برای ماندن در رقابت، دستگاه‌های خود را به‌روز کنند.

  • قوانین و سیاست‌های اتخاذشده در رابطه با ماینینگ

این مورد در سودآوری مستقیم تأثیری ندارد، اما می‌تواند سرمایه‌گذاری شما را به خطر بیندازد و زمان بازگشت سرمایه‌تان را بالا ببرد یا این‌که اصلاً به اصل سرمایه خود نرسید!

اگر از علاقه‌مندان و دنبال‌کنندگان خبرهای مرتبط با ارزهای دیجیتال در ایران باشید، تاکنون متوجه این موضوع شده‌اید که وضعیت قانون‌گذاری ارزهای دیجیتال و استخراج آنها در کشورمان به چه صورت است. در ایران هنوز هیچ قانون مدون و مشخصی در رابطه با این فناوری تصویب نشده است و حتی ممکن است تصمیم‌های جدیدی که والیان امر اتخاذ می‌کنند، به یک‌باره اوضاع را دگرگون کند یا شرایط را عوض کند.

در سال ۹۸، ده‌ها هزار دستگاه استخراج در ایران از سوی پلیس با عنوان کالای قاچاق ضبط شد. اغلب این دستگاه‌ها اکنون با عرضه دستگاه‌های استخراج جدید دیگر نمی‌توانند سودآوری مناسبی داشته باشند و به‌نوعی سرمایه بسیار زیادی تاکنون به‌دلیل عدم شفافیت قانونی از بین رفته است.

طبق مصوبه هیئت دولت در سال ۹۸، ماینینگ بیت کوین بدون دریافت مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت، غیرمجاز است و جریمه سنگینی دارد. همچنین طبق این مصوبه، هزینه برق ماینینگ با تعرفه برق صادراتی (به‌طور متوسط ۹۶۵ تومان به ازای هر کیلووات ساعت) محاسبه می‌شود که همین امر سودآوری استخراج بیت کوین را در ایران به‌شدت تحت تأثیر قرار داد. واردات دستگاه‌های استخراج هم باید با مجوز انجام شود.

بنابراین، عدم قطعیت درباره‌ی شرایط قانون‌گذاری در آینده، یکی از مهم‌ترین خطراتی است که فعالان حوزه‌ی ارز دیجیتال و به‌خصوص استخراج را در ایران تهدید می‌کند.

ارسال دیدگاه